Eduskuntavaalien tulosjakaumat
julkaistu – Suomi, politiikka, vaalit
Tämä työkalu esittää vuosien 2011 ja 2015 eduskuntavaalien tulokset äänestysalueittain. Kaksiulotteinen hajontakuvaaja mahdollistaa erilaisten tulosten – kuten puolueiden kannatuslukujen – riippuvuuksien tutkimisen. Maailmalla vastaavia kuvaajia käytetään esimerkiksi vaalivilpin tunnistamiseen – Venäjän vuoden 2011 vaalien vastaavassa kuvaajassa erottuu joukko äänestysalueita, joissa äänestysaktiivisuus on 100% ja liki kaikki äänet menevät valtapuolueelle.
Työkalua käytetään seuraavasti:
- Jokainen piste kuvaajassa vastaa yhtä äänestysaluetta. Äänestysalueen väri on sitä kirkkaampi, mitä tiheämmässä äänestysalueita on. Osoittamalla pistettä näet alueen nimen, kunnan, ja vaalipiirin.
- Ulottuvuuskohtaiset histogrammit hajontakuvaajan reunoilla kertovat, miten äänestysalueet ovat jakautuneet suhteessa kyseiseen ulottuvuuteen.
- Esitettävät ulottuvuudet voi valita valintalaatikoista kuvaajan reunoilla. Laatikoista löytyy ensin ensin vuoden 2015 tiedot, ja sitten vuoden 2011 tiedot niiltä äänestysalueilta, jotka ovat edelleen olemassa. Huomaa, että äänestysalueen koko on voinut muuttua näiden vuosien välillä, joten yksittäisen alueen tulokset saattavat muuttua huomattavastikin.
- Prosenttiarvoiset tulokset esitetään oletusarvoisesti niin, että koko 0%-100%-skaala mahtuu kuvaajaan. Painamalla lukkosymbolia (🔒) akselin päässä saat tarkennettua akselin välille, jolta oikeasti löytyy havaintoja. Tämä on hyödyllistä erityisesti pienpuolueiden kannatusta tutkittaessa.
- Jos valittuna on kaksi prosenttiasteikollista akselia, taustan väri kertoo, kumpi prosenttiluku on suurempi. Vaaleampi pohjaväri tarkoittaa, että pystyakselin prosenttiluku on vaaka-akselin prosenttilukua suurempi.
Mielenkiintoisia esimerkkejä aineistosta:
Materiaalia ja viitteitä
- Äänestysaluekohtainen aineisto: Excel-taulukko ja CSV
(alkuperäislähde: Tilastokeskus, haettu aikavälillä 10.-16.5.2015) - Työkalun innoittaja:
Statistical detection of systematic election irregularities
Klikmet et al 2012, Prodeedings of the National Academy of Sciences of the United States of America