Tietoa kirkastamassa: Suomen tuulikartta

Lisätietoa ↓
Navigointivalikkoon ↓

Suomen tuulikartta

julkaistu sää, Suomi, kartta

Olen ihaillut jo pitkään hienoja tuulikarttamalleja, joita on saatavissa esim Hint.fm:ssä, Cameron Beccarion earth-visualisoinnissa, ja iOS:n MeteoEarth-apissa. Tuulen liikkeiden visualisoiminen tuo todella hyvin esiin korkea- ja matalapainealueiden sijainnit ja antaa siten intuitiivisella tavalla kuvan siitäkin, millaiset sääolot ulkona ovat ja miten ne ehkä tulevat kehittymään.

Otinkin itselleni muutama vuosi sitten visualisointihaasteen – kuinka hyvin vastaavan kartan osaisin tehdä julkisesti saatavilla olevan tiedon perusteella, ja kuinka hyvin sen saisi korvaamaan tyypillisen sääennustuskartan? Yllä oleva visualisointi on tulosta tästä projektista, ja olen viritellyt ja jatkokehitellyt sitä siis jo vuosien ajan.

Visualisointi perustuu yksinkertaiseen hiukkasmalliin. Haen NOAA:n ilmailusääpalvelusta tiedon Suomen ja naapurimaiden lentoasemien tuulen suunnista ja voimakkuuksista, ja malli arvioi, miten tuulen pitäisi käyttäytyä asemien välillä. (Miksikö NOAA:n aineistolla? Koska Ilmatieteen laitoksen avoimen datan käyttöliittymä oli kovin, kovin vaikeakäyttöinen silloin kun kehitin tuulikarttaa ensimmäisen kerran. En tiedä, onko tilanne vielä parantunut.)

Kartta on sitä tarkempi mitä lähempänä todellista tuuli- ja lämpötilatietoa (eli lentoasemaa) ollaan, ja etenkin kaukana Suomen rajoista ennuste vastaa todellisuutta vähän heikommin. Esimerkiksi Skandinavian tuntureilla ilma liikkuu taatusti eri tavalla kuin kartta ennustaa!

Kartta on toiminut jo pitkän aikaa suhteellisen luotettavasti ja ymmärrettävästi — vaikeissakin sääoloissa. Tämänhetkisen säätilan esittämiseen se käy siis jo nytkin. Olisi mielenkiintoista seuraavaksi laajentaa sen toimintaa sääennusteiden antamiseen. Olisikohan tästä mahdollista saada toimiva sääennustevisualisointi esimerkiksi koko tulevan vuorokauden säätilan tarkkailuun?