Tietoa kirkastamassa: Tervetuloa!

Navigointivalikkoon ↓

Tervetuloa!

julkaistu meta

Tervetuloa! Tämän artikkelin julkaisun myötä avaan Tietoa kirkastamassa -sivustoni yleisölle.

Juhan naama Olen Juha Törmänen, konfliktin­ehkäisy­analyytikko, systeemi­äly­tutkija, ja aikamoinen supernörtti. Tulevaisuudessa toivon voivani kutsua itseäni myös tiedonkirkastajaksi. Olen suunnitellut visualisointeihin ja data-analyyseihin keskittyvän sivuston perustamista aina vuodesta 2011 lähtien, jolloin tein kokeellisen faktorianalyysin Hesarin vaalikonevastausten perusteella.

Työstin tuolloin diplomityötäni, joka nojasi vahvasti faktorianalyysin menetelmiin. Huomasin, että samojen menetelmien oveltaminen ajankohtaiseen aineistoon oli paitsi helppoa, myös erittäin hyödyllistä. Analyysi osoitti, että suomalaisia eduskuntavaaliehdokkaita on yllättävänkin mielekästä kuvata kaksiulotteisella kartalla perinteisen yksiulotteisen vasemmisto-oikeisto-jaon sijaan. Tämä herätti minussa kipinän – samankaltaisia analyysejä olisi taatusti mahdollista tehdä jatkossakin! Entistä huolellisemmin ja paremmin!

Viimeisen parin vuoden ajan merkittävä osa työajastani on kulunut sen pohtimiseen, miten matemaattisia menetelmiä voisi visualisoida tehokkaasti ja ymmärrettävästi. Siinä sivussa olen pohtinut mielenkiintoisia aineistoja ja aihepiirejä, joihin vastaavia menetelmiä voisi myös soveltaa, ja joiden tuloksia haluaisin jakaa muillekin. Nyt suomalaisen data-analyysikentän ehkä kiinnostavin tapahtuma, eduskuntavaalit, lähestyy jälleen. Haluan liittyä mukaan alati kasvavaan joukkoon datanpyörittelijöitä ja visualisoijia, jotka pyrkivät tekemään vaaleista ja sen ehdokkaista lähestyttävämpiä ja ymmärrettävämpiä.

Poliittisen kentän analyysit ovat erityisen mehukkaita, mutta en aio rajoittua pelkästään niihin. Tietoa kirkastamassa tulee esittelemään analyysejä ja kokeiluja kaikesta yhteiskunnan ja viihteen eri alueilta – mistä vain, mistä koen saavani jotain uutta, mielenkiintoista, tai yllättävää irti. Lähikuukausina luvassa on myös ainakin erilaisia karttavisualisointeja sekä Veikkauksen uhkapelien voittojen vertailua graafisesti.

Enemmän tietoa sivustosta ja ajatuksista sen takana voit lukea erilliseltä Tietoja tiedon kirkastamisesta -sivulta »

Toivottavasti viihdyt kirkastamani tiedon parissa!