Tietoa kirkastamassa: Veikkauksen raaputusarvat

Lisätietoa ↓
Navigointivalikkoon ↓

Veikkauksen raaputusarvat

julkaistu Veikkaus, todennäköisyydet

Kun matemaatikko pohtii uhkapelaamista, hän tekee sitä yleensä hyötyteorian kautta. Tällöin hän olettaa, että mitä enemmän rahaa on, sitä vähemmän sitä kaipaa lisää; eli ensimmäiset 100 000€ ovat paljon arvokkaammat kuin toiset 100 000€ siihen päälle. Tämän oletuksen ollessa voimassa voikin todeta, että pelaaminen ei kannata koskaan.

Jos ihmisiä ei oleta täydellisiksi rationaalisiksi ajattelijoiksi, rahapelaamiselle löytyy järkeviäkin perusteita:

  • Vaihtoehtoiskustannukset; jos viikoittaisen 10€ lottokupongin rahat menisivät muuten vaikkapa pariin karkkipussiin tai baarivisiittiin, lottoaminen voi näyttää ihan järkevältä vaihtoehdolta. Sumeaa taloudenpitoa harjoittavan ihmisen "ylimääräinen raha" katoaa helposti päivittäiseen kulutukseen, ja pelaaminen voidaan katsoa yhdeksi viihdemuodoksi muiden joukossa.
  • Lahja: Toisinaan sukulaisesi antaa sinulle rahaa ja pyytää ostamaan Veikkauksen arpoja lahjaksi itsellesi; tai haluat itse antaa jollekulle lahjan, joka tuo saajalleen pieniä positiivisen jännityksen hetkiä.

Jos olet jo vakuuttunut siitä, että haluat pistää rahaa vaikkapa Veikkauksen raaputusarpatarjontaan, seuraava kysymys onkin: mikä arpa on paras? Vastaus puolestaan riippuu siitä, millaista voittoa olet hakemassa.

Veikkauksen raaputusarvat palauttavat kaikki liki saman verran rahaa – jokaista arpoihin käytettyä euroa kohti Veikkaus jakaa voittoina ulos noin 60 senttiä. Voitot tulevat kuitenkin hyvin erilaisilla tavoilla. Esimerkiksi Euro-arvan voitoista yli puolet jaetaan takaisin 1€ ja 2€ voittoina, jotka eivät välttämättä kauheasti lämmitä mieltä, kun taas kuudesosa Mega-arvan voittosummasta on varattu yhdelle miljoonan euron onnekkaalle raaputtajalle. Henkilökohtaisesti pidän eniten arvoista, joissa voitot ovat suhteellisen tuntuvia, mutta joissa silti on kohtuulliset mahdollisuudet voittaa jotain. Parhaan tällaisen arvan valitseminen edellyttääkin tarkempaa arpavalikoiman tutkimista.

Tämän sivun visualisointi esittelee, miten raaputusarpojen voitot jakautuvat eri voittoluokkien kesken. Lisäksi visualisoinnin alla on säädin, jolla voit muuttaa omaa "hummausrajaasi" – tätä rajaa pienemmät voitot katsotaan arvottomiksi, koska käyttäisit ne kuitenkin johonkin väliaikaiseen hupiin itsellesi (kuten esimerkiksi uusien arpojen ostamiseen). Säädä hummausrajasi sellaiselle tasolle, että kaikki sitä isommat voitot oikeasti lämmittäisivät sydäntäsi, niin näet mikä arpa on sinulle sopivin.

Huomaa, että Veikkaus muuttaa arpavalikoimaansa jatkuvasti; tämä visualisointi sisältää raaputusarvat, jotka olivat saatavilla maaliskuun 2015 alussa.

Materiaalia