Tietoa kirkastamassa: Tietoja tiedon kirkastamisesta

Navigointivalikkoon ↓

Tietoja tiedon kirkastamisesta

päivitetty

Tämä sivusto esittelee uusia ja parempia tapoja tehdä asioista ymmärrettäviä – eli kirkastaa tietoa. Julkaisen sivuilla pieniä projekteja, joissa otan käsittelyyn jo olemassa olevaa tietoa, sovellan siihen enemmän tai vähemmän monimutkaisia analyysimenetelmiä, ja esitän sitten tulokset visuaalisessa muodossa niin hyvin kuin kykenen. Tietoa kirkastamassa panostaa erityisesti:

  • Visuaalisuuteen: Ihmiset ovat todella hyviä ymmärtämään asioita visuaalisesti. Siinä missä tekstin lukeminen vaatii jatkuvaa keskittymistä ja asioiden tulkintaa yksi toisensa perään, näköjärjestelmämme pystyy ymmärtämään ja vertailemaan suurta määrää asioita lähes välittömästi.
  • Interaktiivisuuteen: Dynaamisella nettisivulla minun ei tarvitse esittää vain yhtä näkökulmaa tietoon – voin antaa käyttäjän itse suodattaa tietoa ja katsella sitä eri kulmista. Pyrin kehittämään kirkastuksista sellaisia, että ne mahdollistavat interaktiivisen kokeilemisen, leikkimisen, ja aineiston muovaamisen. Näin käyttäjä saa niistä mahdollisimman paljon irti.
  • Hyviin design-periaatteisiin: Paraskin analyysi on hyödytön jos sitä ei ymmärrä tai osaa käyttää. Hyvän visualisoinnin tulee antaa käyttäjän keskittyä tietoon itseensä, ei siihen että miten monimutkaista esitystä luetaan tai työkalua käytetään. Parhaissa visualisoinneissa esitystapa ja käyttöliittymä katoavat ja antavat aivoille enemmän tilaa keskittyä itse asiaan.

Tekijästä

Juhan naama Olen Juha Törmänen, yhteisen ymmärryksen rakentamiseen erikoistunut Inforgloben teknologiajohtaja sekä jatko-opiskelija systeemiälyn tutkimusryhmässä Aalto-yliopistossa. Työstän tätä sivustoa sillä määrällä luovaa energiaa, joka töistäni ja opinnoistani jää yli. Täällä julkaisemani teokset ovat itsenäisiä harrastusprojekteja.

Ylläpidän tälle sivulle englanninkielistä sisarsivustoa osoitteessa clarif.info. Minuun saa parhaiten yhteyden sähköpostilla osoitteesta juha@kirkas.info.

Ajatusmaailmasta

Luovaa työtä voi nähdäkseni tehdä kahdella tavalla – joko artistina, eli tehden juuri sitä mikä itsestä tuntuu parhaalta ja hyödyllisimmältä, tai työllistettynä, eli vastaamalla jonkun toisen olemassa oleviin tarpeisiin. Jälkimmäisen tavan noudattaminen on yleensä pakollista jos työllä tahtoo ansaita elantonsa, mutta tällöin työn aihepiiri on rajattu ja usein tuloksetkin jäävät vain pienemmän piirin tietoon. Toisinaan on hienoa löytää tai oppia jotain uutta tekemällä projekteja, jotka kumpuavat puhtaasti omasta intohimosta.

Tämä sivusto on olemassa siksi, että voin kehittää visualisointi- ja analyysitaitojani parhaalla mahdollisella tavalla. Toivottavasti täällä julkaisemani työt myös antavat ideoita ja inspiraatiota nykyisille ja tuleville datatoimittajille ja tieteentekijöille, jotka haluavat esittää informaatiota suuremmalle yleisölle.

Koska haluan hioa taitojani mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, pyrin huolehtimaan, että kaikki sivuilla näkyvä materiaali on itse tekemääni ja huolellisesti viimeisteltyä. Kommentteja lukuun ottamatta, toki. Niitä otan mieluusti vastaan – jokainen asiallinen huomio parantaa sivuston laatua ja omia taitojani!

Teknologiasta

Vaikka kävijälle näkyvä materiaali onkin huolella viimeistelemääni ja virittämääni, taustalla Tietoa kirkastamassa pyrkii nojaamaan mahdollisimman pitkälti jo olemassa oleviin laadukkaisiin avoimen lähdekoohin ohjelmistoihin ja kirjastoihin. Minulle on paljon apua mm. seuraavista teknologioista:

  • Palvelin pyörii Nginx/Gunicorn -ratkaisulla Ubuntu-virtuaalipalvelimella, joka on vuokrattu Linodelta.
  • Verkkosivut on rakennettu Django-frameworkin päälle.
  • Visualisaatiot nojaavat vahvasti D3.js:n kykyyn muuttaa dataa tehokkaasti visuaaliseen muotoon.

Saanko käyttää näitä visualisointeja?

Melko varmasti! Haluan, että tämän sivuston julkaisut ovat mahdollisimman hyödyllisiä kanssa-analyytikoille ja -visualisaationtekijöille. Visualisaatioiden lähdekoodi on tyypillisesti nähtävissä kommentteineen päivineen, jotta niistä on helppo ottaa mallia.

En ole vielä määritellyt lisenssejä, joiden alla julkaisemiani aineistoja ja toteutuksia saa käyttää, joten pyydän olemaan yhteydessä jos haluat lainata suuria kokonaisuuksia tämän sivuston alta. Jatkossa tarkoitukseni on ottaa käyttöön jokin sopiva epäkaupallinen copyleft-lisenssi — eli sellainen, joka sallii koodin ja aineistojen vapaan käytön, kunhan jaat omatkin versiosi eteenpäin ja et ole tekemässä niillä rahaa.