Tietoa kirkastamassa: Espoon, Vantaan ja Kauniaisten äänet 2011

Lisätietoa ↓
Navigointivalikkoon ↓

Espoon, Vantaan ja Kauniaisten äänet 2011

julkaistu politiikka, vaalit, Uusimaa, kartta

Tämä on kokeellinen äänestysanalyysityökalu, joka visualisoi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa annettuja ääniä Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa äänestysalueittain ja ehdokaskohtaisesti. Työkalua voi käyttää ehdokkaiden tai puolueiden kannatusten tutkimiseen, tai vaikkapa oman vaalistrategian kehittämiseen tulevia vaaleja ajatellen. Tämä kartta esittää vain osittaisen kuvan Uudenmaan vaalipiirin äänten jakautumisesta; löysin nimittäin vain pääkaupunkiseudun äänestysaluejaon helposti käsiteltävänä avoimena datana.

Voit käyttää karttaa seuraavasti:

  • Tarkasteltavan äänestysalueen voi valita klikkaamalla aluetta kartasta. Tämä päivittää piirakkadiagrammin ja sivupalkin äänimäärät. Shift-klikkaamalla voit valita useita alueita yhtä aikaa.
  • Äänestysalueen värin tummuus kuvaa alueella annettujen äänien määrää. Voit muuttaa värjäystä rajaamalla sivuplakista näkymään vain tietyt puolueet tai ehdokkaat. -nappia painamalla näet kaikki puolueen ehdokkaat ja voit tehdä yksityiskohtaisempia rajauksia. Eduskuntaan päässeet ehdokkaat on korostettu.

Monien puolueiden kannattajat ovat maantieteellisestikin lähellä toisiaan, jolloin karttamuotoisesta esityksestä on paljon hyötyä ja iloa. Uudenmaan isoissa kaupungeissa erimerikiksi RKP:n kannatus on suhteellisen alueellista, ja Otaniemen opiskelijakampus erottuu äänestyskäyttäytymisellään lähiseudusta. Tällainen visualisointi voisi toimia myös vaalistrategian hiomiseen; työkalulla olisi mahdollista esimerkiksi poimia kaikki ehdokkaat, jotka eivät ole enää vuonna 2015 ehdolla, ja arvioida, missä äänestysalueissa on nyt eniten äänestäjiä, jotka etsivät nyt uutta ehdokasta.

Kartan värit skaalataan suhteellisesti, eli eniten ääniä valituille ehdokkaille tuonut äänestysalue on aina tummimmalla purppuralla ja muut värit liukuvat siitä alaspäin. Kartalla esitetään lisäksi kuntarajojen ulkopuolelle sijoitetuilla neliöillä kaksi ei-maantieteellistä äänestysaluetta, Espoon avoin alue ja Vantaan alue nimeltä "Lummetie". Otaksun, että nämä alueet sisältävät ihmiset, joilla ei ole pysyvää osoitetta kotikaupungissaan, vaan jotka äänestävät esimerkiksi ulkomailta käsin.

Tämä äänestysaluekartta on paljon edellisiä julkaisemiani visualisointeja kokeellisempi, ja siinä on vielä paljon kehitettävää. Halusin julkaista sen jo nyt tässä vaiheessa, kun se voi vielä auttaa eduskuntavaaliehdokkaita kohdentamaan sanomaansa äänestysaluekohtaisesti. Olen tavallistakin avoimempi kommenteille ja parannusehdotuksille – tätä karttaa nimittäin olisi hyödyllistä päivittää kuvaamaan myös myöhempien vaalien tuloksia. Kunhan vuoden 2015 eduskuntavaalien tulokset pääsevät Tilastokeskuksen tietokantoihin asti, aion julkaista oikopäätä tämänkaltaisen käyttöliittymän uunituoreiden tulosten katseluun.

Materiaalia