Tietoa kirkastamassa: Helsingin äänet 2011

Lisätietoa ↓
Navigointivalikkoon ↓

Helsingin äänet 2011

julkaistu ja päivitetty politiikka, vaalit, Helsinki, kartta

Päivitetty 2.3.2015: visualisoinnin käyttöliittymää kehitetty monta askelta eteenpäin!

Tämä on kokeellinen äänestysanalyysityökalu, joka visualisoi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa annettuja ääniä Helsingissä äänestysalueittain ja ehdokaskohtaisesti. Työkalua voi käyttää ehdokkaiden tai puolueiden kannatusten tutkimiseen, tai vaikkapa oman vaalistrategian kehittämiseen tulevia vaaleja ajatellen.

Voit käyttää karttaa seuraavasti:

  • Tarkasteltavan äänestysalueen voi valita klikkaamalla aluetta kartasta. Tämä päivittää piirakkadiagrammin ja sivupalkin äänimäärät. Shift-klikkaamalla voit valita useita alueita yhtä aikaa.
  • Äänestysalueen värin tummuus kuvaa alueella annettujen äänien määrää. Voit muuttaa värjäystä rajaamalla sivuplakista näkymään vain tietyt puolueet tai ehdokkaat. -nappia painamalla näet kaikki puolueen ehdokkaat ja voit tehdä yksityiskohtaisempia rajauksia. Eduskuntaan päässeet ehdokkaat on korostettu.

Monien puolueiden kannattajat ovat maantieteellisestikin lähellä toisiaan, jolloin karttamuotoisesta esityksestä on paljon hyötyä ja iloa. Esimerkiksi Vasemmistoliiton kannatus on hyvin pitkälti keskittynyt itäiseen kantakaupunkiin, ja RKP:n kannatus näyttää korreloivan hyvin sen kanssa, kuinka paljon vettä äänestysalueella on. Tällainen visualisointi voisi toimia myös vaalistrategian hiomiseen; työkalulla olisi mahdollista esimerkiksi poimia kaikki ehdokkaat, jotka eivät ole enää vuonna 2015 ehdolla, ja arvioida, missä äänestysalueissa on eniten äänestäjiä, jotka etsivät nyt uutta ehdokasta.

Kartan värit skaalataan suhteellisesti, eli eniten ääniä valituille ehdokkaille tuonut äänestysalue on aina tummimmalla purppuralla ja muut värit liukuvat siitä alaspäin. Helsingissä on kaksi ei-maantieteellistä äänestysaluetta, alueet 090A ja 090B, jotka esitetään kartassa Suomenlahdelle sijoitetuilla neliöillä. Otaksun, että nämä alueet sisältävät ihmiset, joilla ei ole pysyvää osoitetta Helsingissä, mutta jotka äänestävät esimerkiksi ulkomailta käsin. Kuulisin mieluusti täsmälliset määritelmät näille kahdelle alueelle, jotta niiden tuloksia olisi helpompi tulkita.

Tämä äänestysaluekartta on paljon edellisiä julkaisemiani visualisointeja kokeellisempi, ja siinä on vielä paljon kehitettävää. Halusin julkaista sen jo nyt tässä vaiheessa, kun se voi vielä auttaa eduskuntavaaliehdokkaita kohdentamaan sanomaansa äänestysaluekohtaisesti. Olen tavallistakin avoimempi kommenteille ja parannusehdotuksille – tätä karttaa nimittäin olisi hyödyllistä päivittää kuvaamaan myös myöhempien vaalien tuloksia. Kunhan vuoden 2015 eduskuntavaalien tulokset pääsevät Tilastokeskuksen tietokantoihin asti, aion julkaista oikopäätä tämänkaltaisen käyttöliittymän uunituoreiden tulosten katseluun.

Materiaalia